HBH Bajor Sörház, Étterem és Panzió - Kazincbarcika
Sörház és Panzió

Tekintsék meg a Vendéglátás nevű vendéglátóipari és turisztikai országos szaklap rólunk közölt írását.


Csehországban megszokott, hogy számtalan kis sörfőzdében szállást is találnak az orszságot járó utazók, és a vacsora mellé frissen főzőtt házi sört fogyaszthatnak. Magyarországon ez a kombináció még ritkaság - de azért akad egy-két előremutató vállalkozás.
A HBH Bajor Sörház 1993-ban nyitotta meg kapuit Kazincbarcikán egy 50 fős étteremmel és egy 600 liter/nap kapacitású kisüzemi sörfőzdével, amely abban az időben igazi kuriózumnak számított - mondta el lapunknak Lempochner Zsolt tulajdonos. az azóta eltelt 16 év alatt igen sok változás történt, a kezdetben még társas vállalkozásként induló kft. mára dinamikusan fejlődő családi vállalkozássá nőtte ki magát.
A komplexum fokozatosan jött létre. Kezdetben csak a sörfőzde építése merült fel a már meglévő, egyébként teljesen más célra vásárolt ingatlanra. Ezután gondolták, hogy jó lenne egy söntés is, ahol eladhatják a sört, és ha már vendéglátás, akkor melegkonyha, és így tovább. 2001-ben az épület tetőterében kialakítottak egy négyszobás, tíz férőhelyes panziót, majd az igényeket látva az egységet megtoldották egy új épületszárnnyal, amelyben egy 120 fős reprezentetív különterem létesült.Így megnyilt a lehetőség nagyobb rendezvények, konferenciák lebonyolítására is. Ezenkívűl létrehoztak további 14 szobát, amelyekkel 42 fősre bővítették a szálláshely-szolgáltatást. És a történetnek koránt sincs vége, ugyanis a háznak építési engedélye van egy szabadidős fittnessrészleg kialakítására is...
Mivel a Bajor Sörház tulajdonosainak meggyőződése, hogy egy vendéglő motorja a jó konyha, ezért energiáik jó részét a konyha működtetésére fordítják, megfelelő szakemberekkel, választékos étlappal, kiemelt szerepet biztosítva a sörrel készült ételeknek, specialításoknak.
A ház egyik fő adottsága, vonzereje a bajor licenc alapján helyben készült HBH márkanevű sör, amelynek recepturája a kezdetektől változatlan. A szállóvendégek (gyakran az éttermi vendégek is) szívesen megnézik az üzemet, így kellemes beszélgetés közepette betekintést nyernek a sörgyártás folyamatába.Ma még inkább az a jellemző, hogy a panzióban szállást foglalók a helyszínen szembesülnek ezzel a különleges adottsággal, de a ház vezetői szeretnék, ha a jövőben a sörfőzde is "vendégcsalogató" lenne.
A sörház vendégkörének jelentős részét a városban működő vegyipari gyáróriás, a Borsodchem biztosítja, illetve a 26-os főút átmenő forgalma. A túristaforgalom egyelőre nem igazán hangsúlyos. Lempochner úr szerint Kazincbarcika e tekintetben "nincs jól eladva", pedig a város amolyan csillagközpont is lehetne, hiszen a szélrózsa bármely irányába elindulva 25-30 kilométer távolságban könnyen elérhető az Aggteleki Cseppkőbarlang, szilvásvárad, a miskolctapolcai Barlangfürdő vagy akár a felvidéki Krasznahorka vára.


2009.02.17. (forrás: Vendéglátás 51. évfolyam 1-2. szám)

HUmán Kft.